De Barmhartige Samaritaan

Afgelopen weekend was één van die weekenden die super druk was. Ik was dan ook blij dat het zondag was en we niets op de planning hadden staan. Deze zondag zou het kerstfeest gevierd worden in de kerk en een van de vrijwilligers zou met ons meegaan naar de kerk, dus vertrokken we op tijd richting de kerk. Wat toen gebeurde had ik nooit kunnen voorspellen. Dit verhaal lijkt een beetje op een echt Barmhartige Samaritaan verhaal.

Wij waren op weg naar de kerk toen we een vrouw op de weg zagen liggen. Eerst wisten we niet zo goed wat er aan de hand was, maar we besloten toch te stoppen en te kijken wat er aan de hand was. We waren erg blij dat er een vrijwilliger aanwezig was voor de vertaling van Engels naar Sepedi.

De vrouw die op de grond lag was een 25 jarige vrouw. Zij was onderweg naar haar werk. Hier in de wijk gebruiken een heleboel mensen taxi’s om naar hun werk te gaan. Dit was ook haar vervoersmiddel. Zij zat in een taxi en moest overstappen van een lokale taxi naar eentje die de wijk uit gaat. Zij vroeg de taxichauffeur om te stoppen met rijden, maar dit wilde de taxichauffeur niet dus moest zij uit de taxi springen terwijl deze nog reed (dit gebeurd blijkbaar wel vaker met taxi’s in Mamelodi). Omdat de taxi op hoge snelheid reed, viel zij heel hard op het asfalt wat ervoor zorgde dat zij gewond raakte. Zij was gewond aan haar hele linkerzijde en aan haar hoofd.

Wij besloten dat wij haar niet achter konden laten en hielpen haar in onze auto. Zij had last van haar been dus had moeite met lopen. Samen met de vrijwilliger heb ik haar in de auto geholpen. Vervolgens gingen we op weg naar het ziekenhuis. Eenmaal daar aangekomen probeerde wij een rolstoel te vinden, maar de beveiliging stuurde ons met de auto naar de ingang voor de ambulances.

Foto: Thobile Mathonsi/African News Agency (ANA)

Eenmaal in het ziekenhuis besloten wij, in overleg met haar, bij haar te blijven tot haar familie in het ziekenhuis zou aankomen. Ik was nog nooit in dit ziekenhuis geweest en we waren de enige blanke in het ziekenhuis. We vielen dan ook wel op. Toen we aankwamen werden we eerst gescreend voor Covid-19. Daarna werd gekeken waar de vrouw gewond was en kreeg ze een code toegewezen hoe ernstig het was. Hierna moest zij worden ‘ingecheckt’, en in een zaal wachten totdat zij geholpen kon worden. Op deze zaal lag iedereen die net op de eerste hulp binnen was gekomen. En met iedereen bedoel ik iedereen, van een gebroken arm tot ernstige bloedingen. Dit was erg indrukwekkend voor mij om te zien.

De familie van de vrouw kwam gelukkig erg snel, toen we op de zaal waren, en konden wij haar in goede armen achterlaten. Jammer genoeg weet ik niet hoe het is afgelopen met de vrouw en wat ze daadwerkelijk had overgehouden aan de sprong uit de taxi. Maar wat ik wel weet is dat God ons op haar pad had gestuurd om haar te helpen. Tot het punt waarop wij binnenkwamen was er nog niemand voor haar gestopt om haar te helpen. In het ziekenhuis keken mensen erg raar op dat wij, ondanks dat we haar niet kenden, toch bij haar bleven en de tijd namen om bij haar te blijven. Ik geloof dat we door deze actie Jezus’ liefde hebben mogen laten zien aan deze vrouw. Ik bid dat deze vrouw van God mag houden met heel haar hart.

Meld je aan voor de nieuwsbrief