Durban outreach

Afgelopen tijd zijn we op outreach geweest in Durban. Deze outreach was onderdeel van onze wereldreligies outreach. Dit betekent dat we tijdens deze outreach in aanraking zijn gekomen met andere religies. Wij werden ingedeeld in 5 teams. Deze teams werden verspreid over Durban en de kerken in Durban. Ik werd ingedeeld als teamleider van een team met alleen vrouwen. Ik was in het begin wat zenuwachtig en wist niet goed of ik wel geschikt genoeg was, maar naarmate de week vorderde was ik erg blij met deze positie.

Wij werden door een taxi afgeleverd bij ons gastgezin voor de 2 weken. Dit was een lief gezin, zij probeerden het ons helemaal naar de zin te maken. Ze hebben zelfs hun bedden voor ons afgestaan! Dit waren weliswaar 2 tweepersoonsbedden voor 5 vrouwen, maar het gebaar was fantastisch. Ook heeft onze gastvrouw ons 2 weken verwend met de beste maaltijden. De maaltijden waren pittig, maar gelukkig kregen we genoeg yoghurt om af te koelen.

Naast de gastvrijheid hebben we veel dingen gedaan. Onze grootste taak was de lokale kerk ondersteunen in hun werk. Zo mochten wij op zondag de kerkdienst verzorgen. Wij hebben hierin kunnen laten zien, dat kerstfeest op verschillende manieren gevierd wordt. Ook hebben we de mensen verteld over christenen in andere landen. Zo speelde ik een christen uit Nigeria. Het verhaal ging over een meisje van 20 jaar oud die veel vervolging ondervond. Het was erg gaaf om te zien hoe de mensen in de kerk reageerde op deze verhalen en dat de mensen echt wilden gaan bidden voor deze landen.

De rest van de week hebben wij heel veel kerstliedjes gezongen, we hebben gezongen in een ziekenhuis en achterop een pick-up truck. Dit was erg gezellig om te doen en de mensen die het hoorden werden ook erg blij van ons gezang. Verder hebben wij de kerk mogen ondersteunen bij het maken van voedselpakketten en hebben wij deze ook mogen uitdelen.

Naast deze praktische dingen hebben wij ook nog wat op een radio mogen vertellen over onze missie. Wij werden in 2 groepen ingedeeld en mochten wat vertellen over onze tijd hier in Zuid-Afrika, maar ook over onze plannen na MDT. De radio vond het leuk om jonge mensen te laten horen die een hart hebben voor missies. Ik vond dit erg leuk om te doen, maar het was wel wat spannend ik had dit nog nooit gedaan en nu was ik een ander land aan het praten op de radio, wie had dat gedacht?

Ik heb verder heel veel geleerd tijdens deze outreach. Zo hebben wij er als groep voor gekozen om elke morgen te beginnen met gebed en een half uur aanbiddingsliederen zingen. Wij hebben echt gemerkt dat God hierdoor heen werkt. Zo konden wij mensen die langs ons huis liepen bereiken door de liedjes die we zongen. Daarnaast zagen we dat gebed echt werkt, bijna elke morgen werd iemand wakker met pijntjes (bijv. hoofdpijn of buikpijn) maar na onze gebedssessie had bijna niemand meer last van hun problemen en konden ze de dag volledig focussen op de taken die voor ons lagen. Ook gaf God ons meer dan waar we om vroegen. Zo dachten wij naar Durban te gaan om de mensen tot zegen te zijn, maar kwamen wij erachter dat wij gezegend werden door de mensen in Durban. Alle kerkleden hebben ons overal meegeholpen. Het was fijn om te zien hoe een kerk zo behulpzaam kan zijn en echt als een groep samenwerkte. Ook geloof ik dat deze kerk echt een licht is in hun omgeving wat echt leuk is om te horen en om te zien.

Kortom, het was een leuke outreach waarin ik veel heb geleerd, niet alleen van andere geloven of van leiderschap, maar ook van God. Ik heb Hem echt bezig gezien in de levens van de kerkleden, in ons gastgezin maar ook in mijn team en in mijzelf. Ondanks de drukke dagen vond ik het jammer om te vertrekken uit Durban. Ik heb deze mensen echt in mijn hart gesloten en hoop ze op een dag weer te mogen ontmoeten om te zien hoe het met hen gaat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief