Eerste belevenissen in Zuid-Afrika

Ik zit alweer een week in Zuid-Afrika. In deze week heb ik veel nieuwe mensen mogen leren kennen en heb ik alweer veel dingen kunnen doen. Ik zal jullie in deze blog meenemen in mijn belevingen van de afgelopen weken.

Nog voordat ik naar Zuid-Afrika vertrok heb ik een conferentie van Operatie Mobilisatie mogen bijwonen. Op deze conferentie waren 135 mensen van over de hele wereld aanwezig om zich voor te bereiden op hun vertrek. Het waren 10 mooie dagen met veel ontmoetingen, wel was het erg intensief omdat je de hele dag programma had en de hele tijd mensen om je heen. Ook moest ik heel erg wennen aan het continu Engels praten.

Wel vond ik het heel fijn om tijdens de conferentie met gelijkgestemden te praten, met een half woord had je al genoeg om elkaar te begrijpen. Ik leerde hier over cultuurverschillen en hoe je God kan betrekken bij al je keuzes. Aan het begin van de conferentie had ik nog niets gehoord over mijn visum en zat ik dus nog heel erg in twijfel en een beetje in de stress van wanneer ik hem zou krijgen. Maar na veel bidden heeft God ervoor gezorgd dat ik, op de dinsdag voor mijn vertrek naar Zuid-Afrika, voor 2 jaar een visum heb gekregen. Dit betekent dat ik komende 2 jaar zonder problemen mag verblijven in Zuid-Afrika, daar ben ik God dan ook heel erg dankbaar voor.

Na de conferentie ben ik naar het vliegveld gegaan om naar Zuid-Afrika te vertrekken. Daar aangekomen waren wat vrienden en familie leden bij een om mij uit te zwaaien. Ik vond het erg zwaar om afscheid van iedereen te nemen. Ik probeerde mij groot te houden, maar moest dit al heel snel opgeven omdat de tranen toch wel over mijn wangen rolden.

Na een voorspoedige reis kwam ik eindelijk aan in het land van bestemming. Ik werd hier opgepikt door 2 stafwerkers van de MDT en hun zoontje. Ik voelde mij gelijk een beetje thuis. Bij de MDT hebben we 19 deelnemers, van deze groep zijn er 5 mannen. Het is een hele leuke groep met mensen vanaf 18 jaar tot een jaar of 50, het is zo leuk om deze mensen te leren kennen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal hoe hij/zij hier is gekomen en ik vind het erg inspirerend om deze verhalen te horen.

Ik deel mijn kamer met een Zwitserse, een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse het is erg gezellig en we hebben goede gesprekken samen. Wel vind ik het nog een beetje wennen om met 4 vrouwen op 1 kamer te slapen, maar gelukkig heeft iedereen zijn eigen bureau en kast zodat je toch een beetje het gevoel hebt dat je een eigen plek hebt.

In de eerste week hier op de basis viel het stroom al uit. Dit zorgde ervoor dat we moesten bezuinigen op water en dus geen elektrische apparaten konden gebruiken. De stroom lag er ongeveer 12 uur af, dus we moesten ook dingen aanpassen wat betreft koken. Maar gelukkig was dit niet de eerste keer dat de stroom uitgevallen was. Mensen hier op de basis wisten precies wat ze moesten doen, dus dat was fijn. Wel werd ons verteld dat dit waarschijnlijk niet de laatste keer zal zijn dat het stroom uitvalt. Wij moeten ons dus voorbereiden dat we kunnen overleven zonder elektriciteit. Op momenten als dat merk je toch hoe bevoorrecht wij in Nederland zijn, omdat we eigenlijk altijd stroom tot onze beschikking hebben.

Deze week beginnen de echte lessen, ik zie er erg naar uit om eindelijk echt aan de slag te gaan. Wat ik vooral leuk vind is dat we naast de lessen waar we de Bijbel in duiken ook in de praktijk mogen brengen wat we geleerd hebben. Zo gaan we 3x per week op outreach en hebben we DBS (Discipleship Bible Study). Ik hoop jullie af en toe op de hoogte te kunnen houden van alle ontwikkelingen hier. Voor nu probeer ik de kou hier te overleven en kijk ik uit naar de lente/zomer!

Meld je aan voor de nieuwsbrief