Tshega outreach

Afgelopen 2 weken zijn we op een outreach naar Tshega, Tzaneen geweest. Tshega is een organisatie die zich focust op 5 dingen, namelijk onderwijs, outreach, ministry, sport en duurzaamheid. Tshega heeft een school waar kwetsbare kinderen komen voor onderwijs. Naast dit hebben ze ook projecten in de wijk om hen heen. Zo hebben ze een voedingsproject en doen ze evangelisatie in de wijk. Naast de kinderprojecten heeft Tshega ook een vrouwenproject, met dit project helpen zij vrouwen met praktische vaardigheden. Verder krijgen deze geld voor het werk dat zij doen, zodat hun kinderen naar school kunnen en zodat de vrouwen hun gezin kunnen onderhouden. Het is super mooi om te zien hoe Tshega echt een impact heeft op de omgeving en kinderen opbouwt.

Tijdens deze outreach mochten we geen telefoon bij ons hebben om echt op de outreach en op teamgenoten te focussen. Tijdens deze outreach hebben we in veel van de projecten die Tshega heeft geholpen. Ik heb vooral heel erg genoten van het zingen met de kinderen. Dit begon al tijdens de weekopening, ik mocht met een groep de weekopening doen bij de kindergarden. Op deze kindergarden zitten kinderen van 18 maanden tot ongeveer 6 jaar oud. Het was zo mooi om te zien hoe de kinderen echt kunnen genieten van ‘simpele’ liedjes. Ik begon de week met het zingen van ‘if you’re happy and you know it clap your hands’ en de rest van de 2 weken heb ik dit liedje te vaak herhaald, maar de kinderen hielden hier echt van.

Naast de weekopening heb ik ook 2 bijbelklassen mogen geven aan de kinderen van 18 maanden tot 3 jaar. Ik vond dit echt geweldig, deze kinderen luisterden echt super goed en probeerden heel lief te zijn. Ook vonden deze kinderen het geweldig om liedjes te zingen, dit heb ik dus heel veel gedaan.

Verder hebben we in de wijk met kinderen gespeeld, allereerst kregen de eerste 40 kinderen te eten. De rest van de kinderen konden alleen met ons spelen, omdat het eten op was. Wij hebben een uur met de kinderen gevoetbald, dit was erg leuk om te doen. Ik kon de kinderen alleen niet zo goed uit elkaar halen, dus de meeste momenten schopte ik de bal gewoon naar voren en hoopte ik dat iemand uit mijn team de bal te pakken kreeg.

Ook hebben we een kerk geholpen met hun kinderwerk. De kerk rekende op ongeveer 40 kinderen, maar toen het eenmaal zover was zaten er ongeveer 200 kinderen in de kerk. Ik kreeg 40! 6 jarigen onder mijn hoede en deed mijn best om ze rustig te laten kleuren. Dit werkte alleen niet altijd even goed, waardoor ik uiteindelijk stoelendans met ze heb gedaan. De kinderen vonden dit geweldig, ze houden echt van muziek!

Naast het kinderwerk hebben we ook wat praktische skills geleerd. Zo hebben we geleerd hoe we EHBO moeten doen, hoe we simpel auto-onderhoud kunnen doen en hoe we kunnen koken met dingen uit de natuur. Daarnaast hebben we geleerd om een hengel te maken en waar we wormen kunnen vinden om te vissen.

Ook hebben we wat praktische klusjes gedaan voor de school. Wij hebben bij Basadi (Vrouwenprogramma) geholpen met het maken van wat bestellingen en hebben ook een container van de school geschilderd. Al met al heb ik echt heel erg genoten van mijn tijd in Tzaneen. Ik heb echt genoten van de tijd die we door de wijk konden lopen om mensen uit te nodigen voor een echte Afrikaanse kerkdienst. Maar ik ben echt van deze kinderen gaan houden. Ondanks dat ze vrij weinig hadden konden ze toch genieten van wat ze wel hadden. Wel vond ik het erg om te zien dat kinderen bang zijn om ontvoerd te worden, omdat dit veel voorkomt in deze wijk. Ik wil jullie dan ook vragen om met ons mee te bidden voor meer veiligheid in deze wijk, zodat mensen niet bang hoeven te zijn om over straat te lopen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief